Maklube Tarifi



Maklube; arapça bir kelime olup Türkçe de kalıplaşmış, ters çevrilmiş anlamına gelmektedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de Arapların çok bulunduğu ve yaşadığı Siirt ve Mardin gibi illerimizde daha çok yapılan bir yemektir. 1970 yıllarda Türkiye'de tıp eğitimi almış olan Dr. Kahit tarafından ülkemize getirilmiş bir yemektir. Büyükçe bir tepsi veya siniye bol etli pilav tenceresinin ters çevrilmesi ve etrafının salata ve yoğurt ile süslenmesi ile oluşur. Maklube yemenin ustaları ekmek kullanmazlar. Maklube hakkında kaç kişi yerse yesin herkesin doyduğu ve bir miktar da arttığı yönünde efsanesi de vardır. Maklubenin önemli bir özelliği de herkesin aynı ortamda yemesi birbirine yakınlığı dostluğu artırır.

Maklube Tarifi
Maklube Tarifi Malzemeleri
  • 750 gram kuşbaşı et
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
  • 3 tane orta boy patates
  • 1 çay bardağı konserve bezelye
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 tane orta boy havuç
  • Tuz, karabiber
  • 1 tane et suyu tableti (isteğe göre)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (pilav için)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (patates kızartmak için)
Maklube Yapılışı;
Pilavlık pirinci sıcak ve tuzlu suda yaklaşık 15-20 dakika bekletelim. Bu arada beklerken kuşbaşı doğranmış etleri düdüklü tencereye alıp, üzerini biraz geçecek kadar sıcak su koyulur. Orta hararetli ısıda etler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Etler piştiğinde içerisine tuz, karabiber ve tereyağ eklenip 5 dakika kadar daha pişirilir. küp şeklinde doğranıp haşlanmış havuçlar ve konserve bezelye haşlanmış etin üzerine eklenip karıştırılır.
Patatesler soyulur ve yarım parmak kalınlığında dilimler halinde kesilir. Kızgın sıvı yağ içinde yarı yarıya pişecek şekilde kızartılır. Yayvan bir tencereye ilk olarak etli bezelye koyulur. Etlerin üzerine kızartılmış patatesler bir sıra döşenir.İstenirse tencerenin kenarlarına da patates dilimleri dik olarak yerleştirilir.
Islattığımız pirinçlerin suyu süzülüp nişastası çıkıncaya kadar bir kaç kez yıkanır, suları süzülür. Ayrı bir tencerede sıvı yağ kızdırılıp üzerine pirinçler koyulur. Pirinçler tahta bir kepçe ile karıştırılarak rengi şeffaf bir hale gelinceye kadar kavrulur. Kavrulan pirinçleri Tenceredeki patateslerin üzerine yayılır. 3 su bardağı sıcak su pirinçlerin üzerine ilave edilir. tuz eklenip, isteğe göre et suyu tablet koyulabilir.

Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte pirinçler yumuşayıp üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten indirip tencerenin üzerine temiz bir bez örtüp 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Tencere düz bir tepsi veya sini üzerine ters çevrilerek, yemeğin şekli bozulmadan özenle çıkartılır. Maklube ters çevrilince kenarlarına bir sıra salata, bir sıra yoğurt olacak şekilde süslenebilir. Maklube servise hazırdır. 

AFİYET OLSUN.

Yayınlanma Tarihi : 26.11.2013 07:27:47





Maklube Tarifi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

4 Yorum Yapılmış "Maklube Tarifi"

Artuç

buda nasıl bir tarif ismi de farklı tatlar değişik

2014-02-22

Kullanıcı oyu: 4,5

tuba

Bende daha farklı yapıyorum tencerenin dibine halka halka doğranmış soğan üstüne halka biçiminde doğranıp kızartılmış patates onun üstüne kendi suyunu çektikten sonra su ekleyip pişirilen etleri koyuyorum daha sonra ayrı yerde kavurduğum pirinç çam fıstığı ve kuş üzümlü karışımı da etlerin üzerine koyup suyunu ekliyorum ve pişmeye bırakıyorum dibine tutsak bile soğanlar yanmış oluyor yanmazsa da bambaşka lezzetli oluyor

2013-07-11

Kullanıcı oyu: 4,5

faruk

benim bildiğim maklubede soğan olmaz

2013-04-27

Kullanıcı oyu: 4,5

Admin

Maklube Tarifi hakkında siz ne düşünüyorsunuz. Lütfen düşüncelerinizi bizimle ve diğer kullanıcılar ile paylaşın, Maklube Tarifi konusunu geliştirmemize ve en doğru bilgileri sunmamıza yardımcı olun.

2013-01-28

Kullanıcı oyu: 4,5

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Tavuklu Maklube

Tavuklu maklube, tavuk eti ile yapılan maklube türüdür. Tavuklu maklube hafif ve lezzetli bir yemektir. Hazırlanması kolay ve sunumu da oldukça şık olan bir yemek türüdür.Tavuklu Maklube Malzemeler2 parça tavuk göğüsü3 su bardağı ...

Maklube Pilavı

Maklube pilavı gerek ana yemek olarak, gerekse sulu yemeklerin yanında tüketilebileceğiniz leziz bir tariftir. Özellikle doğu Anadolu bölgesinde daha sık yapılan maklube pilavı artık her yörede yapılmaktadır. Aynı zamanda bu pilav...

Maklube Tarifi

Maklube; arapça bir kelime olup Türkçe de kalıplaşmış, ters çevrilmiş anlamına gelmektedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de Arapların çok bulunduğu ve yaşadığı Siirt ve Mardin gibi illerimizde daha çok yapılan bir ...

Kuzu Etli Maklube Tarifi

Malzemeler1 kg Kuzu kuşbaşı 1/2 kg Pirinç 3 Su bardağı et suyu 2 Tatlı kaşığı tuz Tuz 1 Tatlı kaşığı Karabiber 2 Çorba kaşığı tarçın 10 Adet top karabiber 1 Bütün soğan 75 gr Tereyağ (2 -3) yemek kaşığı) ...

Etli Maklube Tarifi

MALZEMELER 3 orta boy patlıcan 4 bardak pirinç 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı yenibahar Tuz Patlıcanı kızartmak için 1,5 çay bardağı sıvıyağ Pilav için 6 bardak kaynamış su Yarım kg kuşbaşı et (kuzu veya dana) ...

Tavuklu Maklube Tarifi

Maklube, Arapça bir kelimedir. Maklube tarifi de Araplardan ülkemize alınmıştır. Genellikle Güneydoğu illerimizde daha çok yapılmakla birlikte tüm yurdumuzda bilinen bir yemektir. Özellikle dini sohbet gruplarında tercih edilen bi...



#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | RSS Kaynağı | Yardım Forumları

Maklube, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Ekim - 2014