- 750 gram kuşbaşı et
- 2 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
- 3 tane orta boy patates
- 1 çay bardağı konserve bezelye
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 tane orta boy havuç
- Tuz, karabiber
- 1 tane et suyu tableti (İsteğe göre)
- Yarım su bardağı sıvı yağ (Pilav için)
- 1 su bardağı sıvı yağ (Patates kızartmak için)
Maklube Nasıl Yapılır?
Pilavlık pirinci sıcak ve tuzlu suda yaklaşık 15-20 dakika bekletelim. Bu arada beklerken kuşbaşı doğranmış etleri düdüklü tencereye alıp, üzerini biraz geçecek kadar sıcak su koyulur. Orta hararetli ısıda etler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Etler piştiğinde içerisine tuz, karabiber ve tereyağı eklenip 5 dakika kadar daha pişirilir. Küp şeklinde doğranıp haşlanmış havuçlar ve konserve bezelye haşlanmış etin üzerine eklenip karıştırılır.
Patatesler soyulur ve yarım parmak kalınlığında dilimler halinde kesilir. Kızgın sıvı yağ içinde yarı yarıya pişecek şekilde kızartılır. Yayvan bir tencereye ilk olarak etli bezelye koyulur. Etlerin üzerine kızartılmış patatesler bir sıra döşenir. İstenirse tencerenin kenarlarına da patates dilimleri dik olarak yerleştirilir.
Islattığımız pirinçlerin suyu süzülüp nişastası çıkıncaya kadar birkaç kez yıkanır, suları süzülür. Ayrı bir tencerede sıvı yağ kızdırılıp üzerine pirinçler koyulur. Pirinçler tahta bir kepçe ile karıştırılarak rengi şeffaf bir hale gelinceye kadar kavrulur. Kavrulan pirinçleri Tenceredeki patateslerin üzerine yayılır. 3 su bardağı sıcak su pirinçlerin üzerine ilave edilir. Tuz eklenip, isteğe göre et suyu tablet koyulabilir.
Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte pirinçler yumuşayıp üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten indirip tencerenin üzerine temiz bir bez örtüp 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Tencere düz bir tepsi veya sini üzerine ters çevrilerek, yemeğin şekli bozulmadan özenle çıkartılır. Maklube ters çevrilince kenarlarına bir sıra salata, bir sıra yoğurt olacak şekilde süslenebilir. Maklube servise hazırdır.
Afiyet Olsun.