Maklube Çeşitleri

Maklube çeşitleri, maklube çok sevilen özel günlerde sıklıkla yapılan lezzetinin yanı sıra oldukça şık bir görüntüsü olan bir yemek çeşididir. Bayramlarda özel günlerde kalabalık aile sofralarında çok sık yapılan bir yemektir. Yanına yapılan salata ve meze çeşitleri ile süslenerek çok sık bir görüntü oluşturur. Tavuk eti kıyma ya da kuşbaşı gibi et türlerinden biri kullanılarak ve farklı sebzeler kullanılarak damak tadına göre birçok çeşidi yapılabilir.
Özel günlerde bayramlarda en çok yapılan yemeklerdendir. Kalabalık misafirlere yapılabilen bir yemektir. Fakat iki üç kişilik bir aile içinde çok küçük tencerelere de yapılabilir. Bu yemek için derin tencere kullanmak gerekir. Kat kat pasta görünümlü olan bu yemek görüntü ve tadı ile gönülleri mest edecek olan bir yemektir. Şimdi çok sevilen bu yemeğin farklı şekillerde ve lezzetlerde hazırlanış tariflerine bakalım.

Kuşbaşılı maklube yapımı için gerekli malzemeler

  • 200 gram dana kuşbaşı et
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı mısır
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 patlıcan
  • Kızartmak için sıvıyağ

Süslemek için

  • 1 adet göbek marul
  • 2 adet havuç
  • 1 adet karalahana
  • 1 limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet turp
  • 1 adet salatalık
  • 1 adet domates
  • 1 demet maydanoz
  • 3 su bardağı süzme yoğurt

Kuşbaşılı maklube nasıl yapılır?


Kuşbaşılı maklube için ilk olarak sebzelerin kızartılmış gerekir.
Bunun için kızartma tenceresine bolca sıvıyağ alınır. Patates havuç ve patlıcan soyulur yıkanır ve halka şeklinde dilimlenir. Dilimlenerek sebzeler sıra sıra kızartılır. Kızaran sebzeler ayrı ayrı tabaklara alınır. Pilav için derin bir tencereye alınır. İçerisine iki yemek kaşığı tereyağı alınır. Tereyağının içerisine bir adet soğan halka şeklinde dilimlenerek eklenir. Arkalı önlü kızartılır. Kuşbaşı et ayrı bir tava da kavrulur ve iyice pişince soğan üzerine eklenir. İki su bardağı pirinç yıkanır. Et üzerine yarım su bardağı kadar pirinç eklenir. Ardından kızarmış patatesler dizilir. Sonra tekrar pirinç eklenir. Sonra havuç dizilip pirinç eklenir. Ardından patlıcan ardından da mısır bu şekilde kat kat dizilir. En son üzerini bir parmak geçecek şekilde kaynar su eklenir tuzu atılır ve kapağı kapatılır. Suyunu tam çekene kadar pişirilir. Pişince ocağın altı kapatılır ve dinlenmeye alınır. Bu sırada süslemek için salatası hazırlanır. Tüm salata malzemeleri güzelce yıkanır ve derin bir kaba doğranır. Üzerine tuzu atılır limon sıkılır ve iyice karıştırılır. Üzerine isteğe bağlı olarak zeytinyağı ilave edilir ve sakata karıştırılır. Karıştırılan salata bir kenara alınır. Büyük bir tepsi alınır ve pilav tam ortasına dikkatli bir şekilde ters çevrilir. Pasta görünümlü olan yemeğimiz hazır. Sıra süslemeye gelir. Süslemek için kenarına bir sıra salata ardından birkaç kaşık yoğurt şeklinde etrafı tamamen kaplanır. Süsleme tamamlanınca tepsi ile ortaya alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Tavuk etli maklube yapımı için gerekli malzemeler
  • 300 gram tavuk göğüs eti
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
  • 1 çay bardağı mısır
  • 1 çay bardağı küp doğranmış ve pişmiş havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Süsleme için
  • 1 kıvırcık marul
  • 1 domates
  • 1 demet roka
  • 1 demet maydanoz
  • 1 kaç tane yeşil soğan
  • 2 su bardağı yoğurt
Tavuk etli maklube nasıl yapılır?

Tavuk ile yapılan maklube yapımında ilk olarak derin bir tencereye iki yemek kaşığı tereyağı alınır. Üzerine tavuk eti doğranarak eklenir. Tavuk kızartılır. Bu sırada karabiber eklenerek tavuk lezzetlendirilir. Tavuk eyi kızarırken ayrı bir tavada patatesler halka şeklinde doğranarak kızartılır. Tavuk eti kızarınca üzerine bir miktar pirinç eklenir. Ardından bezelye tekrar pirinç sonra havuç sonra tekrar pirinç ve patates eklenerek kat kat yemek hazırlanır. Üzerini geçene kadar su eklenir. Bir iki parmak üzerine geçmesi yeterli olacaktır. Ardından tuzu atılır ve kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişirilir. Pişince altı kapağı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır. Bu sırada salata malzemeleri hazırlanır. Temizce yıkanır ve doğranarak tuzu atılır. Üzerine damak tadına göre soslar hazırlanarak salata hazırlanır. Maklube büyük bir tepsiye ters çevrilir. Kalıp olarak ortaya çıkar ve etrafı salata ve yoğurt ile süslenir. Ardından afiyetle yenir.
21.01.2024 20:21:16
Maklube Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Maklube Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Maklube Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Maklube

Eti sıvıyağda kavurmaya başlayın. Daha sonra üzerine doğranmış soğanı ve sarımsağı da ekleyin. Bir süre kavrulunca üzerine küp doğranmış havuç ve bezelyeyi ekl...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube Tarifi

Maklube, Arapça bir kelimedir. Maklube tarifi de Araplardan ülkemize alınmıştır. Genellikle Güneydoğu illerimizde daha çok yapılmakla birlikte tüm yurdumuzda...
Devamını Oku

Maklube Pilavı

Maklube pilavı gerek ana yemek olarak gerekse sulu yemeklerin yanında tüketilebileceğiniz leziz bir tariftir. Özellikle doğu Anadolu bölgesinde daha sık...
Devamını Oku

Patlıcanlı Maklube

Patlıcanlı Maklube, Türk mutfağında yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Her ağız lezzetine uygun yemek vardır. Eve gelen misafirlerimize, akrabalarımıza, dost...
Devamını Oku

Maklube Tarifi

Maklube; Arapça bir kelime olup Türkçe de kalıplaşmış, ters çevrilmiş anlamına gelmektedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de Arapların çok bul...
Devamını Oku

Maklube Yemeği

Maklube Yemeği, maklube "mağlube" kelimesinden türemiş Arapça bir sözcüktür. Türkçede "ters çevrilmiş" anlamına gelmektedir. Zaten maklube diye bilinen bu ye...
Devamını Oku

Maklube Nasıl Yapılır

Maklube Nasıl Yapılır, Maklube yemeğiArapçadan bize gelen bir kelime olup Türkçe de ters çevrilmiş ve kalıplaşmış anlamına gelen bir kelimedir. Kuzey Ar...
Devamını Oku

Maklube Kaç Kalori?

Maklube kaç kalori, Maklube yemeği Arap mutfağına ait bir pilav çeşididir. Maklube kelimesi Arapça'da ters çevirmek anlamında kullanılır. Ülkemizde yaygın ol...
Devamını Oku

Maklube Tavuklu

Maklube tavuklu, mutfağımıza Arap kültüründen girmiştir. Özellikle Güneydoğu bölgesinde sıkça yapılan yemeklerden biridir. Etli ya da tavuklu pişirilen pilav...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube

Tavuklu maklube, tavuk eti ile yapılan maklube türüdür. Tavuklu maklube hafif ve lezzetli bir yemektir. Hazırlanması kolay ve sunumu da oldukça şık olan bir yemek t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Maklube
Tavuklu Maklube Tarifi
Maklube Pilavı
Patlıcanlı Maklube
Etli Maklube Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024