Maklube Nasıl Yapılır

Maklube Nasıl Yapılır, Maklube yemeğiArapçadan bize gelen bir kelime olup Türkçe de ters çevrilmiş ve kalıplaşmış anlamına gelen bir kelimedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu kadar Türkiye'de yaşayan Arapların çok bulunduğu Mardin ve Siirt gibi illerimizde de çok yapılan bir yemek türüdür. 1970'li yıllarda Türkiye'ye tıp eğitimi için gelmiş olan Dr.
Kahit tarafından yurdumuza getirilmiş olan bir yemektir maklube. Büyükçe bir sini ve tepsiye bol etli pilav tenceresi sininin üzerine ters olarak çevrilir. Sininin etrafı salata ve yoğurt ile süslenerek oluşur. Maklube yemeğini pişiren ustalar hiç ekmek kullanmazlar. Maklube yemeği hakkında şöyle bir inanış var kaç kişi yerse yesin herkesin doyduğu ve sofrada bir miktarda maklube'nin arttığı yönünde efsanesi de var. Maklube'nin önemli bir başka özelliği de herkesin aynı ortamı paylaşması aynı yemeği yemesi birbirine olan yakınlığı ve dostluğu artırmasıdır.

Maklube İçin Malzemeleri

  • 2 su bardağı pirinç
  • 750 gram kuşbaşı et
  • 3 tane orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 çay bardağı konserve bezelye
  • 1 tane orta boy havuç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • Tuz, karabiber
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (Pilav için)
  • 1 tane et suyu tableti
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Maklube nasıl yapılır?


Pilav yapacağımız pirinci sıcak ve tuzlu suda yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar bekletelim. Bu arada beklemeden kuşbaşı olarak doğranmış etleri bekletmeden hemen düdüklü tencereye koyalım, etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim.
Orta hararetli ateşte etleri yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Etler pişmeye yakın içerisine tereyağı tuz ve karabiber ekleyerek 5-6 dakika kadar daha pişirelim. Küp şeklinde doğradığımız daha sonra da haşladığımız havuçları ve konserve bezelyeleri haşlanmış olduğumuz etin üzerine ekleyerek karıştıralım.

Patatesleri güzelce soyalım daha sonra yarım parmak kalınlığında dilimler kesilir. Kızgın sıvı yağın içinde atarak yarı yarıya pişecek şekilde kızartılır. Büyük ve yayvan bir tencerenin içine ilk olarak etli bezelye koyulur. Daha sonra etlerin üzerine kızarmış olduğumuz patatesler bir sıra döşeyelim. İsteğe göre tencerenin kenarlarına da patates dilimlerini dik bir şekilde yerleştirilir.

Islatmış olduğumuz pirinçlerin suyunu süzerek nişastası çıkana kadar pirinçleri birkaç kez yıkayalım, suyunu süzelim. Başka bir tencerede sıvı yağı koyalım yağı kızdırılıp üzerlerine pirinçleri koyalım Pirinçleri tahta bir kaşık ile karıştırılarak rengi şeffaf hale gelinceye dek kavrulur. Sonra kavrulan pirinçleri tencereye koyduğumuz patateslerin üzerine yayılım 3 bardak sıcak suyu pirinçlerin üzerine ilave edelim. Üzerine tuzu ekleyin, isteğe göre et suyu tablet de koyulabilir.

Tencerenin kapağını kapatarak, kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten indirilir. Maklube yemeği yaptığımız tencerenin üstüne temiz bir bez ile örtüp 10-15 dakika kadar maklube yemeği demlenmeye bırakılır. Tencere düz bir siniye veya geniş bir tepsi üzerine ters bir şekilde çevrilerek maklube yemeğinin şeklini bozmadan özenli bir şekilde çıkartılır. Maklube yemeğini ters çevirince kenarlarına bir sıra yoğurt bir sıra salata, olacak şekilde süslenebilir. Maklube artık servise hazırdır.

Afiyet Olsun.
21.01.2024 11:19:56
Maklube Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Maklube Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Maklube Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Maklube

Eti sıvıyağda kavurmaya başlayın. Daha sonra üzerine doğranmış soğanı ve sarımsağı da ekleyin. Bir süre kavrulunca üzerine küp doğranmış havuç ve bezelyeyi ekl...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube Tarifi

Maklube, Arapça bir kelimedir. Maklube tarifi de Araplardan ülkemize alınmıştır. Genellikle Güneydoğu illerimizde daha çok yapılmakla birlikte tüm yurdumuzda...
Devamını Oku

Maklube Pilavı

Maklube pilavı gerek ana yemek olarak gerekse sulu yemeklerin yanında tüketilebileceğiniz leziz bir tariftir. Özellikle doğu Anadolu bölgesinde daha sık...
Devamını Oku

Patlıcanlı Maklube

Patlıcanlı Maklube, Türk mutfağında yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Her ağız lezzetine uygun yemek vardır. Eve gelen misafirlerimize, akrabalarımıza, dost...
Devamını Oku

Maklube Tarifi

Maklube; Arapça bir kelime olup Türkçe de kalıplaşmış, ters çevrilmiş anlamına gelmektedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de Arapların çok bul...
Devamını Oku

Maklube Yemeği

Maklube Yemeği, maklube "mağlube" kelimesinden türemiş Arapça bir sözcüktür. Türkçede "ters çevrilmiş" anlamına gelmektedir. Zaten maklube diye bilinen bu ye...
Devamını Oku

Maklube Çeşitleri

Maklube çeşitleri, maklube çok sevilen özel günlerde sıklıkla yapılan lezzetinin yanı sıra oldukça şık bir görüntüsü olan bir yemek çeşididir. Bayramlarda öz...
Devamını Oku

Kuzu Etli Maklube Tarifi

Malzemeleri1 kg Kuzu kuşbaşı 1/2 kg Pirinç 3 Su bardağı et suyu 2 Tatlı kaşığı tuz Tuz ...
Devamını Oku

Maklube Kaç Kalori?

Maklube kaç kalori, Maklube yemeği Arap mutfağına ait bir pilav çeşididir. Maklube kelimesi Arapça'da ters çevirmek anlamında kullanılır. Ülkemizde yaygın ol...
Devamını Oku

Maklube Tavuklu

Maklube tavuklu, mutfağımıza Arap kültüründen girmiştir. Özellikle Güneydoğu bölgesinde sıkça yapılan yemeklerden biridir. Etli ya da tavuklu pişirilen pilav...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube

Tavuklu maklube, tavuk eti ile yapılan maklube türüdür. Tavuklu maklube hafif ve lezzetli bir yemektir. Hazırlanması kolay ve sunumu da oldukça şık olan bir yemek t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Maklube
Tavuklu Maklube Tarifi
Maklube Pilavı
Patlıcanlı Maklube
Etli Maklube Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024