Maklube Tarifi

Maklube; Arapça bir kelime olup Türkçe de kalıplaşmış, ters çevrilmiş anlamına gelmektedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de Arapların çok bulunduğu ve yaşadığı Siirt ve Mardin gibi illerimizde daha çok yapılan bir yemektir. 1970 yıllarda Türkiye'de tıp eğitimi almış olan Dr. Kahit tarafından ülkemize getirilmiş bir yemektir. Büyükçe bir tepsi veya siniye bol etli pilav tenceresinin ters çevrilmesi ve etrafının salata ve yoğurt ile süslenmesi ile oluşur.
Maklube yemenin ustaları ekmek kullanmazlar. Maklube hakkında kaç kişi yerse yesin herkesin doyduğu ve bir miktar da arttığı yönünde efsanesi de vardır. Maklube'nin önemli bir özelliği de herkesin aynı ortamda yemesi birbirine yakınlığı dostluğu artırır.

Maklube Tarifi malzemeleri

  • 750 gram kuşbaşı et
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 3 tane orta boy patates
  • 1 çay bardağı konserve bezelye
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 tane orta boy havuç
  • Tuz, karabiber
  • 1 tane et suyu tableti (İsteğe göre)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (Pilav için)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (Patates kızartmak için)

Maklube Nasıl Yapılır?


Pilavlık pirinci sıcak ve tuzlu suda yaklaşık 15-20 dakika bekletelim. Bu arada beklerken kuşbaşı doğranmış etleri düdüklü tencereye alıp, üzerini biraz geçecek kadar sıcak su koyulur. Orta hararetli ısıda etler yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Etler piştiğinde içerisine tuz, karabiber ve tereyağı eklenip 5 dakika kadar daha pişirilir. Küp şeklinde doğranıp haşlanmış havuçlar ve konserve bezelye haşlanmış etin üzerine eklenip karıştırılır.

Patatesler soyulur ve yarım parmak kalınlığında dilimler halinde kesilir. Kızgın sıvı yağ içinde yarı yarıya pişecek şekilde kızartılır. Yayvan bir tencereye ilk olarak etli bezelye koyulur. Etlerin üzerine kızartılmış patatesler bir sıra döşenir. İstenirse tencerenin kenarlarına da patates dilimleri dik olarak yerleştirilir.

Islattığımız pirinçlerin suyu süzülüp nişastası çıkıncaya kadar birkaç kez yıkanır, suları süzülür. Ayrı bir tencerede sıvı yağ kızdırılıp üzerine pirinçler koyulur. Pirinçler tahta bir kepçe ile karıştırılarak rengi şeffaf bir hale gelinceye kadar kavrulur. Kavrulan pirinçleri Tenceredeki patateslerin üzerine yayılır. 3 su bardağı sıcak su pirinçlerin üzerine ilave edilir. Tuz eklenip, isteğe göre et suyu tablet koyulabilir.

Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte pirinçler yumuşayıp üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten indirip tencerenin üzerine temiz bir bez örtüp 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Tencere düz bir tepsi veya sini üzerine ters çevrilerek, yemeğin şekli bozulmadan özenle çıkartılır. Maklube ters çevrilince kenarlarına bir sıra salata, bir sıra yoğurt olacak şekilde süslenebilir. Maklube servise hazırdır.

Afiyet Olsun.
21.01.2024 02:06:06
Maklube Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Maklube Tarifi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

3 Yorum Yapılmış "Maklube Tarifi"
buda nasıl bir tarif ismi de farklı tatlar değişik
Artuç . 22.02.2014
Bende daha farklı yapıyorum tencerenin dibine halka halka doğranmış soğan üstüne halka biçiminde doğranıp kızartılmış patates onun üstüne kendi suyunu çektikten sonra su ekleyip pişirilen etleri koyuyorum daha sonra ayrı yerde kavurduğum pirinç çam fıstığı ve kuş üzümlü karışımı da etlerin üzerine koyup suyunu ekliyorum ve pişmeye bırakıyorum dibine tutsak bile soğanlar yanmış oluyor yanmazsa da bambaşka lezzetli oluyor
tuba . 11.07.2013
benim bildiğim maklubede soğan olmaz
faruk . 27.04.2013

Maklube

Eti sıvıyağda kavurmaya başlayın. Daha sonra üzerine doğranmış soğanı ve sarımsağı da ekleyin. Bir süre kavrulunca üzerine küp doğranmış havuç ve bezelyeyi ekl...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube Tarifi

Maklube, Arapça bir kelimedir. Maklube tarifi de Araplardan ülkemize alınmıştır. Genellikle Güneydoğu illerimizde daha çok yapılmakla birlikte tüm yurdumuzda...
Devamını Oku

Maklube Pilavı

Maklube pilavı gerek ana yemek olarak gerekse sulu yemeklerin yanında tüketilebileceğiniz leziz bir tariftir. Özellikle doğu Anadolu bölgesinde daha sık...
Devamını Oku

Patlıcanlı Maklube

Patlıcanlı Maklube, Türk mutfağında yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Her ağız lezzetine uygun yemek vardır. Eve gelen misafirlerimize, akrabalarımıza, dost...
Devamını Oku

Maklube Yemeği

Maklube Yemeği, maklube "mağlube" kelimesinden türemiş Arapça bir sözcüktür. Türkçede "ters çevrilmiş" anlamına gelmektedir. Zaten maklube diye bilinen bu ye...
Devamını Oku

Maklube Nasıl Yapılır

Maklube Nasıl Yapılır, Maklube yemeğiArapçadan bize gelen bir kelime olup Türkçe de ters çevrilmiş ve kalıplaşmış anlamına gelen bir kelimedir. Kuzey Ar...
Devamını Oku

Maklube Çeşitleri

Maklube çeşitleri, maklube çok sevilen özel günlerde sıklıkla yapılan lezzetinin yanı sıra oldukça şık bir görüntüsü olan bir yemek çeşididir. Bayramlarda öz...
Devamını Oku

Kuzu Etli Maklube Tarifi

Malzemeleri1 kg Kuzu kuşbaşı 1/2 kg Pirinç 3 Su bardağı et suyu 2 Tatlı kaşığı tuz Tuz ...
Devamını Oku

Maklube Kaç Kalori?

Maklube kaç kalori, Maklube yemeği Arap mutfağına ait bir pilav çeşididir. Maklube kelimesi Arapça'da ters çevirmek anlamında kullanılır. Ülkemizde yaygın ol...
Devamını Oku

Maklube Tavuklu

Maklube tavuklu, mutfağımıza Arap kültüründen girmiştir. Özellikle Güneydoğu bölgesinde sıkça yapılan yemeklerden biridir. Etli ya da tavuklu pişirilen pilav...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube

Tavuklu maklube, tavuk eti ile yapılan maklube türüdür. Tavuklu maklube hafif ve lezzetli bir yemektir. Hazırlanması kolay ve sunumu da oldukça şık olan bir yemek t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Maklube
Tavuklu Maklube Tarifi
Maklube Pilavı
Patlıcanlı Maklube
Etli Maklube Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024