Maklube Tavuklu

Maklube tavuklu, mutfağımıza Arap kültüründen girmiştir. Özellikle Güneydoğu bölgesinde sıkça yapılan yemeklerden biridir. Etli ya da tavuklu pişirilen pilavın büyük bir tepsiye ters çevrilerek çıkarılması, etrafının yoğurt ve salatayla süslenmesiyle servis edilen bir yemektir. Maklube tavuklu ya da etli olanı yenirken ekmek tercih edilmez. Bir efsaneye göre de bu yemeği kaç kişi yerse yesin doyduğu gibi, yemeğinde bu oranda arttığı söylenir.
Bu yöresel yemeğin önemli bir özelliği de fazla sayıda kişinin bir arada yemek yemesi ve dostluğun artmasını sağlamasıdır. Bu bilgilerden sonra tarifimizi hep birlikte hazırlamaya başlayabiliriz. Hepinize kolay gelsin.

Maklube tavuklu için gerekli malzemeler

  • 3 su bardağı pilavlık baldo pirinç
  • 2 adet kemiksiz tavuk göğsü
  • 2 adet patates
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış ya da konserve mısır
  • 1 su bardağı konserve bezelye
  • Yeteri kadar sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Damak tadınıza uygun tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Maklube tavuklu nasıl yapılır?


Yemeğin yapımına tavuk göğsünü haşlamakla başlıyoruz. Bunu az suyla tencerede haşlayın. İçine biraz tuz atarsanız tavuk eti daha lezzetli olur. Yeterince pişince suyunu süzerek, tavuk etini küp şeklinde doğrayın. Ancak tavuğun haşlama suyunu atmayın. Bu arada pirinçleri sıcak su ve az tuzla kabartmaya başlayın.

Patatesleri ayıklayın ve yuvarlak dilimler halinde doğrayın.
Bir tavanın içinde kızdırdığınız yağda patatesleri kızartın. Maklube pişireceğiniz tencerenin içine de sıvı yağ koyun. Bunu kızdırın ve tavukları burada kızartın. Üzerine mısırların bezelyelerin yarısını koyun. Halka şeklinde doğranmış kuru soğanları da bunların üzerine yayın. Kabarmış olan pirinçleri süzün ve tenceredeki malzemenin üzerine biraz koyun. Bunun üzerine kızaran patatesleri yerleştirin. Ardından baştan koyduğunuz sırayla tavuk eti, mısır, bezelye, soğan halkaları, pirinç şeklinde yeniden malzemeleri tencereye koyun. En üstüne tereyağı parçalar halinde yerleştirin. Üzerine 3 su bardağı pirince uygun şekilde haşlanmış tavuk suyundan ölçerek bire bir ölçüde sıcak suyu dökün. Yani bir bardak pirince, bir bardak tavuk suyu koyun. Kısık ateşte maklube tavuklu pişince, kısa süre dinlenmesini sağlayın. Daha sonra tencereyi büyük bir tepsiye ters çevirin. Ancak hemen tencereyi kaldırmayın. Etrafına bir sıra halinde kese yoğurdu, bir sırada marul salatası yerleştirin. Ardından tencereyi kaldırabilirsiniz. En son olarak maklube tavuklu yemeğinin üzerine karabiber, biraz kırmızı pul biber serpiştirin. Artık bu yöresel yemeğimiz servise hazır. Ailece oturup maklube tavuklu yemeğini yemeye başlayabiliriz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 07:12:35
Maklube Tavuklu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Maklube Tavuklu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Maklube Tavuklu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Maklube

Eti sıvıyağda kavurmaya başlayın. Daha sonra üzerine doğranmış soğanı ve sarımsağı da ekleyin. Bir süre kavrulunca üzerine küp doğranmış havuç ve bezelyeyi ekl...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube Tarifi

Maklube, Arapça bir kelimedir. Maklube tarifi de Araplardan ülkemize alınmıştır. Genellikle Güneydoğu illerimizde daha çok yapılmakla birlikte tüm yurdumuzda...
Devamını Oku

Maklube Pilavı

Maklube pilavı gerek ana yemek olarak gerekse sulu yemeklerin yanında tüketilebileceğiniz leziz bir tariftir. Özellikle doğu Anadolu bölgesinde daha sık...
Devamını Oku

Patlıcanlı Maklube

Patlıcanlı Maklube, Türk mutfağında yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Her ağız lezzetine uygun yemek vardır. Eve gelen misafirlerimize, akrabalarımıza, dost...
Devamını Oku

Maklube Tarifi

Maklube; Arapça bir kelime olup Türkçe de kalıplaşmış, ters çevrilmiş anlamına gelmektedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de Arapların çok bul...
Devamını Oku

Maklube Yemeği

Maklube Yemeği, maklube "mağlube" kelimesinden türemiş Arapça bir sözcüktür. Türkçede "ters çevrilmiş" anlamına gelmektedir. Zaten maklube diye bilinen bu ye...
Devamını Oku

Maklube Nasıl Yapılır

Maklube Nasıl Yapılır, Maklube yemeğiArapçadan bize gelen bir kelime olup Türkçe de ters çevrilmiş ve kalıplaşmış anlamına gelen bir kelimedir. Kuzey Ar...
Devamını Oku

Maklube Çeşitleri

Maklube çeşitleri, maklube çok sevilen özel günlerde sıklıkla yapılan lezzetinin yanı sıra oldukça şık bir görüntüsü olan bir yemek çeşididir. Bayramlarda öz...
Devamını Oku

Kuzu Etli Maklube Tarifi

Malzemeleri1 kg Kuzu kuşbaşı 1/2 kg Pirinç 3 Su bardağı et suyu 2 Tatlı kaşığı tuz Tuz ...
Devamını Oku

Maklube Kaç Kalori?

Maklube kaç kalori, Maklube yemeği Arap mutfağına ait bir pilav çeşididir. Maklube kelimesi Arapça'da ters çevirmek anlamında kullanılır. Ülkemizde yaygın ol...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube

Tavuklu maklube, tavuk eti ile yapılan maklube türüdür. Tavuklu maklube hafif ve lezzetli bir yemektir. Hazırlanması kolay ve sunumu da oldukça şık olan bir yemek t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Maklube
Tavuklu Maklube Tarifi
Maklube Pilavı
Patlıcanlı Maklube
Etli Maklube Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024