Maklube Yemeği

Maklube Yemeği, maklube "mağlube" kelimesinden türemiş Arapça bir sözcüktür. Türkçede "ters çevrilmiş" anlamına gelmektedir. Zaten maklube diye bilinen bu yemek çeşidi Araplardan bizim ülkemize gelmiş ve sofralarımıza kadar ulaşmıştır. Özellikle Mardin ve Siirt gibi Arapların çok olduğu Güneydoğu illerimizde sıklıkla yapılan bir yemektir. Bilhassa sohbet ve toplantı gibi kalabalık yemek davetlerinde tercih edilen bir yemektir.
Çünkü; sayı kaç olursa olsun sofrada herkesi doyurabilen bereketli bir yemek olduğu söylenir. Aynı zamanda göze de hitabeden şık bir sunumu vardır. Hem tavuk hem de kırmızı et ile yapılabilen maklube yemeği, biraz zahmetli bir yemektir. Fakat; tadına baktığınızda sarf ettiğiniz tüm zahmetleri size unutturacak bir lezzete sahiptir.
Arap yemeği olan maklube yemeğinin en çekici özelliği ters çevrilmesidir. Patlıcan, patates, badem gibi malzemeler de eklenebilen, çok çeşitli bir yemektir türüdür. Bu tamamen sizin damak zevkinize kalmış. Dikkat etmeniz gereken önemli unsur, maklube yemeğinin suyunu iyi ayarlayabilmenizdir. Aksi halde pirinçleriniz düzgün pişmeyebilir.

Maklube Yemeği malzemeleri

  • Yarım kilo dana kuşbaşı et
  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 2 tane havuç
  • 2 tane büyük boy patates
  • 1 su bardağı bezelye
  • Sıvı yağ
  • Kekik, karabiber ve tuz

Maklube Yemeği Nasıl Yapılır?


İşe ilk olarak etlerimizi pişirmeyle başlıyoruz. Düdüklü tencereye koyduğunuz kuşbaşı etleri biraz yağda kendi suyunu çekene kadar kavurun.
Daha sonra etlerin üzerini iki parmak geçecek miktarda su ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. Pirinç ile de pişeceği için etlerin pişme süresini iyi ayarlamalısınız. O pişe dursun siz pirinçleri, tuzlu ve sıcak suda yaklaşık 20 dakika kadar bekletin. Bu sırada patatesleri soyup, havuç ile halka şeklinde dilimleyin (Fazla kalın olmadan). Biraz tuzlayıp yağda sırayla kızartın. Ayrıca bezelyeleri de tuzlu ve sıcak suda haşlamayı unutmayalım. Daha önce de belirttiğim gibi biraz zahmetli bir yemektir. Sebzeleri bir kenarda bekletelim. Etimiz piştiyse alıp, maklubenin yapılacağı tencereye koyalım. Tuz, kekik ve karabiberle biraz çevirdikten sonra üzerine süzdüğünüz pirinçlerin bir kısmını yayın. (Pirinçleri dilerseniz başka bir tencerede biraz kavurduktan sonra da ekleyebilirsiniz. Ben kavurmadan yapıyorum daha çok.) Daha sonra pirincin üzerine, düzgün bir biçimde havuç, patates ve bezelyeleri diziyoruz. Sebzelerin üzerine kalan tüm pirinci de ekleyin ve yaklaşık 3,5 su bardağı kadar (Pirincinizin cinsine göre) et suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Pirinçleri kontrol edin. Piştikten sonra üzerine havlu kâğıt örtüp 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Son olarak orta boy yuvarlak bir servis tabağına ters çevirip yoğurt ve salata ile maklube yemeği sunumunu yapınız.

Afiyet olsun.
20.01.2024 02:29:50
Maklube Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Maklube Yemeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Maklube Yemeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Maklube

Eti sıvıyağda kavurmaya başlayın. Daha sonra üzerine doğranmış soğanı ve sarımsağı da ekleyin. Bir süre kavrulunca üzerine küp doğranmış havuç ve bezelyeyi ekl...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube Tarifi

Maklube, Arapça bir kelimedir. Maklube tarifi de Araplardan ülkemize alınmıştır. Genellikle Güneydoğu illerimizde daha çok yapılmakla birlikte tüm yurdumuzda...
Devamını Oku

Maklube Pilavı

Maklube pilavı gerek ana yemek olarak gerekse sulu yemeklerin yanında tüketilebileceğiniz leziz bir tariftir. Özellikle doğu Anadolu bölgesinde daha sık...
Devamını Oku

Patlıcanlı Maklube

Patlıcanlı Maklube, Türk mutfağında yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Her ağız lezzetine uygun yemek vardır. Eve gelen misafirlerimize, akrabalarımıza, dost...
Devamını Oku

Maklube Tarifi

Maklube; Arapça bir kelime olup Türkçe de kalıplaşmış, ters çevrilmiş anlamına gelmektedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de Arapların çok bul...
Devamını Oku

Maklube Nasıl Yapılır

Maklube Nasıl Yapılır, Maklube yemeğiArapçadan bize gelen bir kelime olup Türkçe de ters çevrilmiş ve kalıplaşmış anlamına gelen bir kelimedir. Kuzey Ar...
Devamını Oku

Maklube Çeşitleri

Maklube çeşitleri, maklube çok sevilen özel günlerde sıklıkla yapılan lezzetinin yanı sıra oldukça şık bir görüntüsü olan bir yemek çeşididir. Bayramlarda öz...
Devamını Oku

Kuzu Etli Maklube Tarifi

Malzemeleri1 kg Kuzu kuşbaşı 1/2 kg Pirinç 3 Su bardağı et suyu 2 Tatlı kaşığı tuz Tuz ...
Devamını Oku

Maklube Kaç Kalori?

Maklube kaç kalori, Maklube yemeği Arap mutfağına ait bir pilav çeşididir. Maklube kelimesi Arapça'da ters çevirmek anlamında kullanılır. Ülkemizde yaygın ol...
Devamını Oku

Maklube Tavuklu

Maklube tavuklu, mutfağımıza Arap kültüründen girmiştir. Özellikle Güneydoğu bölgesinde sıkça yapılan yemeklerden biridir. Etli ya da tavuklu pişirilen pilav...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube

Tavuklu maklube, tavuk eti ile yapılan maklube türüdür. Tavuklu maklube hafif ve lezzetli bir yemektir. Hazırlanması kolay ve sunumu da oldukça şık olan bir yemek t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Maklube
Tavuklu Maklube Tarifi
Maklube Pilavı
Patlıcanlı Maklube
Etli Maklube Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024