Patlıcanlı Maklube

Patlıcanlı Maklube, Türk mutfağında yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Her ağız lezzetine uygun yemek vardır. Eve gelen misafirlerimize, akrabalarımıza, dostlarımıza güzel yemekler yapmak isteriz. Bunun içinde hem görünüşü güzel hem de tadı güzel yemekler yaparız. Onları özenle süsleriz. Servisini de yaparken güzel durması için elimizden geleni yaparız.
Bugünkü tarifimizde patlıcanlı maklube yemeğinin tarifini vereceğim. Patlıcanlı maklube yemeğinin yapılışı biraz zordur. Ama çok lezzetli bir yemektir. Patlıcanla yapılan en güzel yemeklerden biridir. Görünüş olarak da tat olarak da çok muhteşemdir. Mutlaka misafirlerimize yapılması gereken bir yemektir. Şimdiden kolay gelsin.

Patlıcanlı Maklube İçin Gerekli Malzemeleri

  • Yarım kilogram kuzu kuşbaşı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet domates
  • 4-5 adet uzun patlıcan
  • 2+3/4 su bardağı sıcak su (Pilava)
  • 1 orta boy patates
  • Yarım su bardağı badem (Sıcak suda bekletip, kabuklarını soyuyoruz)
  • 1 tane havuç
  • 1 tane et bulyon
  • Tereyağı
  • Sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı yenibahar
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Kimyon

Patlıcanlı maklube nasıl yapılır?


Kuzu kuşbaşımızı yıkayıp düdüklü tenceremize koyuyoruz. Etin üstünü geçecek kadar suyu ve tuzu koyuyoruz. 30 dakika et yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pirinci ayıklıyoruz ve kabımıza pirinci koyup tuzumuzu atıyoruz.
Üstüne sıcak suyu koyup 20 dakika bekletiyoruz. Bademlerimizi sıcak suya koyup, kabuklarını soyduktan sonra küçük tavamıza alıp 1 yemek kaşığı ile kavuruyoruz. Patlıcanları alacalı soyuyoruz. Yarım santimetre kalınlığında göz kararı uzunlamasına kesiyoruz. (Her biri 3-4 adet çıkıyor) Patlıcanları kestikten sonra kullanana kadar tuzlu suda bekletiyoruz. Tenceremize sıvıyağını, etimizi koyuyoruz ve kavuruyoruz. Kavrulan etin üstüne küçük doğranmış domatesleri ve baharatlarımızı koyuyoruz. Karıştırıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Etimiz pişene kadar tuzlu suda olan patlıcanlarımızı sudan çıkarıp biraz kızartıyoruz. Kızardıktan sonra havlu peçete ile kuruluyoruz. Kurulamamızın nedeni fazla yağı alması için kurulamak gerekiyor. Ayrı bir tencerede de havucu ve patatesi de küp doğrayıp 2 yemek kaşığı sıvıyağda kavuruyoruz.

Ayıklanan, sıcak suda bekleyen pirincimizi alıp süzüyoruz. Başka bir tencerede tereyağı ile 2 dakika kavuruyoruz. Kavrulan pirincin üstüne bulyonu ve tuzunu ilave edip güzelce karıştırıp ocaktan alıyoruz. Malzemelerimizi kavurma işimiz bitti. Şimdi sıra şekil vermeye geldi. Teflon tenceremizi alıyoruz. İçine dibinde uçları birleşecek ve kenarlarından sarkacak şekilde kızarttığımız patlıcanlarımızı yerleştiriyoruz. Tenceremiz çok yüksek olmasın. Tencereye dizmiş olduğumuz patlıcanların üstüne sırasıyla kavurduğumuz etleri, kavrulan havuç ve patatesleri, pirinci koyuyoruz. Üzerini düzeltip patlıcanların sarkmış kısımlarını pirincin üzerine sarıyoruz. Kaynar suyu tencerenin kenarından koyup kısık ateşte, üstündeki pirinçler pişene kadar tencerenin ağzı kapalı olarak pişiriyoruz. Ocaktan aldıktan sonra dinlenmesi için tencerenin kapağını açmadan 15 dakika bekliyoruz. Dinlenince servis yapacağımız zaman altına geniş bir tabak koyup ters çeviriyoruz. Üzerine de kavurduğumuz bademleri koyuyoruz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 07:03:28
Patlıcanlı Maklube ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Patlıcanlı Maklube Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Patlıcanlı Maklube"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Maklube

Eti sıvıyağda kavurmaya başlayın. Daha sonra üzerine doğranmış soğanı ve sarımsağı da ekleyin. Bir süre kavrulunca üzerine küp doğranmış havuç ve bezelyeyi ekl...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube Tarifi

Maklube, Arapça bir kelimedir. Maklube tarifi de Araplardan ülkemize alınmıştır. Genellikle Güneydoğu illerimizde daha çok yapılmakla birlikte tüm yurdumuzda...
Devamını Oku

Maklube Pilavı

Maklube pilavı gerek ana yemek olarak gerekse sulu yemeklerin yanında tüketilebileceğiniz leziz bir tariftir. Özellikle doğu Anadolu bölgesinde daha sık...
Devamını Oku

Maklube Tarifi

Maklube; Arapça bir kelime olup Türkçe de kalıplaşmış, ters çevrilmiş anlamına gelmektedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de Arapların çok bul...
Devamını Oku

Maklube Yemeği

Maklube Yemeği, maklube "mağlube" kelimesinden türemiş Arapça bir sözcüktür. Türkçede "ters çevrilmiş" anlamına gelmektedir. Zaten maklube diye bilinen bu ye...
Devamını Oku

Maklube Nasıl Yapılır

Maklube Nasıl Yapılır, Maklube yemeğiArapçadan bize gelen bir kelime olup Türkçe de ters çevrilmiş ve kalıplaşmış anlamına gelen bir kelimedir. Kuzey Ar...
Devamını Oku

Maklube Çeşitleri

Maklube çeşitleri, maklube çok sevilen özel günlerde sıklıkla yapılan lezzetinin yanı sıra oldukça şık bir görüntüsü olan bir yemek çeşididir. Bayramlarda öz...
Devamını Oku

Maklube Kaç Kalori?

Maklube kaç kalori, Maklube yemeği Arap mutfağına ait bir pilav çeşididir. Maklube kelimesi Arapça'da ters çevirmek anlamında kullanılır. Ülkemizde yaygın ol...
Devamını Oku

Maklube Tavuklu

Maklube tavuklu, mutfağımıza Arap kültüründen girmiştir. Özellikle Güneydoğu bölgesinde sıkça yapılan yemeklerden biridir. Etli ya da tavuklu pişirilen pilav...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube

Tavuklu maklube, tavuk eti ile yapılan maklube türüdür. Tavuklu maklube hafif ve lezzetli bir yemektir. Hazırlanması kolay ve sunumu da oldukça şık olan bir yemek t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Maklube
Tavuklu Maklube Tarifi
Maklube Pilavı
Patlıcanlı Maklube
Etli Maklube Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024