Tavuklu Maklube Tarifi

Maklube, Arapça bir kelimedir. Maklube tarifi de Araplardan ülkemize alınmıştır. Genellikle Güneydoğu illerimizde daha çok yapılmakla birlikte tüm yurdumuzda bilinen bir yemektir. Özellikle dini sohbet gruplarında tercih edilen bir yemek olarak bilinir.

Tavuklu Maklube Malzemeleri

  • 2 tane tavuğun göğüs bölümü
  • 3 su bardağı pirinç
  • 2 tane büyük boy patates
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye (Konserve olabilir)
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • Sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, pul biber, kırmızı toz biber

Tavuklu Maklube Nasıl Yapılır?


İlk olarak tavuğu az miktarda su ile bir tencere içinde orta ateşte kaynatalım.
Kaynayınca kısık ateşe alarak tavuk pişinceye kadar haşlayalım. Tavuk pişince suyunu süzüp, tavukları küp şeklinde parçalara bölelim. Süzdüğümüz suyu dökmeyelim. Pirinçleri bir kabın içine alıp üzerine üstünü kapatacak kadar sıcak su dökelim. Bu şekilde sıcak suyun içinde pirinçler şişip uzayacaktır böylece tavuklu maklube'nin pilavı daha güzel olacaktır. Patatesleri soyup yuvarlak şekilde dilimlere keselim. Ayrı bir kızartma tenceresinde kızartalım. Tavuklu maklube'yi hazırlamak için orta boy derin bir tencere alalım. Tencerenin içine yaklaşık olarak bir çay bardağı kadar sıvı yağ koyalım. Haşlanıp doğranmış tavuk parçalarının yarısından fazlasını bu yağın içinde karıştırarak kızartalım. Kızarmış tavukların üzerine haşlanmış bezelyenin yarısı ile haşlanmış mısırların yarısını da koyalım.
Kuru soğanları da halka şeklinde keselim ve bezelyenin üzerine muntazam bir şekilde dizelim. Elimizle biraz pirinç serpelim ve kızarmış patatesleri dizelim.

Bu aşamadan sonra tekrar sırayla tavuk eti, bezelye, pirinç, soğan, patates ve yine pirinç olacak şekilde dizelim. Daha önce tavuğu haşlandığı suyu tencerenin üzerine dökelim. Tavuk suyu az gelirse pirinçlerin üzerini basacak kadar biraz daha su ekleyebiliriz. Son olarak üç yemek kaşığı tereyağı veya margarini küçük küçük parçalara keserek yemeğin üzerine dizelim. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakalım. Pirinçler suyunu çekip göz göz olunca ocağı kapatıp tencereyi indirelim. Bir süre dinlendirdikten sonra tencereyi büyük bir sini veya tepsinin tam ortasına ters şekilde kapatalım ama tencereyi hemen kaldırmayalım. Tencerenin kenarlarına bir sıra marul salatası ve bir sıra süzme yoğurt olmak üzere yerleştirelim. Salata ve yoğurtları da dizdikten sonra tencereyi yavaşça kaldıralım. Son olarak maklube'nin üzerine karabiber, pul biber serpelim. Tavuklu maklube servise hazırdır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 11:22:46
Tavuklu Maklube Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuklu Maklube Tarifi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

3 Yorum Yapılmış "Tavuklu Maklube Tarifi"
ilk defa deneyecegim,,,daha once yedigim ve cok sevdigim bir yemek
eylul deniz . 23.06.2017
Maklube gerçekten çok lezzetli bir yemek
Abdülcelil . 06.03.2014
Kuru soğanı herkes sevmediğinden yabancı misafirler için ideal değil. Bu arada 1 bardak pirince 2 bardak su ölçüsü idealdir
Döndü . 21.02.2014

Maklube

Eti sıvıyağda kavurmaya başlayın. Daha sonra üzerine doğranmış soğanı ve sarımsağı da ekleyin. Bir süre kavrulunca üzerine küp doğranmış havuç ve bezelyeyi ekl...
Devamını Oku

Maklube Pilavı

Maklube pilavı gerek ana yemek olarak gerekse sulu yemeklerin yanında tüketilebileceğiniz leziz bir tariftir. Özellikle doğu Anadolu bölgesinde daha sık...
Devamını Oku

Patlıcanlı Maklube

Patlıcanlı Maklube, Türk mutfağında yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Her ağız lezzetine uygun yemek vardır. Eve gelen misafirlerimize, akrabalarımıza, dost...
Devamını Oku

Maklube Tarifi

Maklube; Arapça bir kelime olup Türkçe de kalıplaşmış, ters çevrilmiş anlamına gelmektedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de Arapların çok bul...
Devamını Oku

Maklube Yemeği

Maklube Yemeği, maklube "mağlube" kelimesinden türemiş Arapça bir sözcüktür. Türkçede "ters çevrilmiş" anlamına gelmektedir. Zaten maklube diye bilinen bu ye...
Devamını Oku

Maklube Nasıl Yapılır

Maklube Nasıl Yapılır, Maklube yemeğiArapçadan bize gelen bir kelime olup Türkçe de ters çevrilmiş ve kalıplaşmış anlamına gelen bir kelimedir. Kuzey Ar...
Devamını Oku

Maklube Çeşitleri

Maklube çeşitleri, maklube çok sevilen özel günlerde sıklıkla yapılan lezzetinin yanı sıra oldukça şık bir görüntüsü olan bir yemek çeşididir. Bayramlarda öz...
Devamını Oku

Kuzu Etli Maklube Tarifi

Malzemeleri1 kg Kuzu kuşbaşı 1/2 kg Pirinç 3 Su bardağı et suyu 2 Tatlı kaşığı tuz Tuz ...
Devamını Oku

Maklube Kaç Kalori?

Maklube kaç kalori, Maklube yemeği Arap mutfağına ait bir pilav çeşididir. Maklube kelimesi Arapça'da ters çevirmek anlamında kullanılır. Ülkemizde yaygın ol...
Devamını Oku

Maklube Tavuklu

Maklube tavuklu, mutfağımıza Arap kültüründen girmiştir. Özellikle Güneydoğu bölgesinde sıkça yapılan yemeklerden biridir. Etli ya da tavuklu pişirilen pilav...
Devamını Oku

Tavuklu Maklube

Tavuklu maklube, tavuk eti ile yapılan maklube türüdür. Tavuklu maklube hafif ve lezzetli bir yemektir. Hazırlanması kolay ve sunumu da oldukça şık olan bir yemek t...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Maklube
Tavuklu Maklube Tarifi
Maklube Pilavı
Patlıcanlı Maklube
Etli Maklube Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024