{ "title": "Maklube Çeşitleri", "image": "https://www.maklube.gen.tr/images/maklube-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 20:21:16", "author": "Soner Çelik", "article": [ { "article": "Maklube çeşitleri, maklube çok sevilen özel günlerde sıklıkla yapılan lezzetinin yanı sıra oldukça şık bir görüntüsü olan bir yemek çeşididir. Bayramlarda özel günlerde kalabalık aile sofralarında çok sık yapılan bir yemektir. Yanına yapılan salata ve meze çeşitleri ile süslenerek çok sık bir görüntü oluşturur. Tavuk eti kıyma ya da kuşbaşı gibi et türlerinden biri kullanılarak ve farklı sebzeler kullanılarak damak tadına göre birçok çeşidi yapılabilir. Özel günlerde bayramlarda en çok yapılan yemeklerdendir. Kalabalık misafirlere yapılabilen bir yemektir. Fakat iki üç kişilik bir aile içinde çok küçük tencerelere de yapılabilir. Bu yemek için derin tencere kullanmak gerekir. Kat kat pasta görünümlü olan bu yemek görüntü ve tadı ile gönülleri mest edecek olan bir yemektir. Şimdi çok sevilen bu yemeğin farklı şekillerde ve lezzetlerde hazırlanış tariflerine bakalım.

Kuşbaşılı maklube yapımı için gerekli malzemeler
Süslemek için
Kuşbaşılı maklube nasıl yapılır?

Kuşbaşılı maklube için ilk olarak sebzelerin kızartılmış gerekir. Bunun için kızartma tenceresine bolca sıvıyağ alınır. Patates havuç ve patlıcan soyulur yıkanır ve halka şeklinde dilimlenir. Dilimlenerek sebzeler sıra sıra kızartılır. Kızaran sebzeler ayrı ayrı tabaklara alınır. Pilav için derin bir tencereye alınır. İçerisine iki yemek kaşığı tereyağı alınır. Tereyağının içerisine bir adet soğan halka şeklinde dilimlenerek eklenir. Arkalı önlü kızartılır. Kuşbaşı et ayrı bir tava da kavrulur ve iyice pişince soğan üzerine eklenir. İki su bardağı pirinç yıkanır. Et üzerine yarım su bardağı kadar pirinç eklenir. Ardından kızarmış patatesler dizilir. Sonra tekrar pirinç eklenir. Sonra havuç dizilip pirinç eklenir. Ardından patlıcan ardından da mısır bu şekilde kat kat dizilir. En son üzerini bir parmak geçecek şekilde kaynar su eklenir tuzu atılır ve kapağı kapatılır. Suyunu tam çekene kadar pişirilir. Pişince ocağın altı kapatılır ve dinlenmeye alınır. Bu sırada süslemek için salatası hazırlanır. Tüm salata malzemeleri güzelce yıkanır ve derin bir kaba doğranır. Üzerine tuzu atılır limon sıkılır ve iyice karıştırılır. Üzerine isteğe bağlı olarak zeytinyağı ilave edilir ve sakata karıştırılır. Karıştırılan salata bir kenara alınır. Büyük bir tepsi alınır ve pilav tam ortasına dikkatli bir şekilde ters çevrilir. Pasta görünümlü olan yemeğimiz hazır. Sıra süslemeye gelir. Süslemek için kenarına bir sıra salata ardından birkaç kaşık yoğurt şeklinde etrafı tamamen kaplanır. Süsleme tamamlanınca tepsi ile ortaya alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Tavuk etli maklube yapımı için gerekli malzemeler
Tavuk etli maklube nasıl yapılır?

Tavuk ile yapılan maklube yapımında ilk olarak derin bir tencereye iki yemek kaşığı tereyağı alınır. Üzerine tavuk eti doğranarak eklenir. Tavuk kızartılır. Bu sırada karabiber eklenerek tavuk lezzetlendirilir. Tavuk eyi kızarırken ayrı bir tavada patatesler halka şeklinde doğranarak kızartılır. Tavuk eti kızarınca üzerine bir miktar pirinç eklenir. Ardından bezelye tekrar pirinç sonra havuç sonra tekrar pirinç ve patates eklenerek kat kat yemek hazırlanır. Üzerini geçene kadar su eklenir. Bir iki parmak üzerine geçmesi yeterli olacaktır. Ardından tuzu atılır ve kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişirilir. Pişince altı kapağı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır. Bu sırada salata malzemeleri hazırlanır. Temizce yıkanır ve doğranarak tuzu atılır. Üzerine damak tadına göre soslar hazırlanarak salata hazırlanır. Maklube büyük bir tepsiye ters çevrilir. Kalıp olarak ortaya çıkar ve etrafı salata ve yoğurt ile süslenir. Ardından afiyetle yenir.
" } ] }