{ "title": "Maklube Nasıl Yapılır", "image": "https://www.maklube.gen.tr/images/maklube-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 11:19:56", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Maklube Nasıl Yapılır, Maklube yemeğiArapçadan bize gelen bir kelime olup Türkçe de ters çevrilmiş ve kalıplaşmış anlamına gelen bir kelimedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu kadar Türkiye'de yaşayan Arapların çok bulunduğu Mardin ve Siirt gibi illerimizde de çok yapılan bir yemek türüdür. 1970'li yıllarda Türkiye'ye tıp eğitimi için gelmiş olan Dr. Kahit tarafından yurdumuza getirilmiş olan bir yemektir maklube. Büyükçe bir sini ve tepsiye bol etli pilav tenceresi sininin üzerine ters olarak çevrilir. Sininin etrafı salata ve yoğurt ile süslenerek oluşur. Maklube yemeğini pişiren ustalar hiç ekmek kullanmazlar. Maklube yemeği hakkında şöyle bir inanış var kaç kişi yerse yesin herkesin doyduğu ve sofrada bir miktarda maklube'nin arttığı yönünde efsanesi de var. Maklube'nin önemli bir başka özelliği de herkesin aynı ortamı paylaşması aynı yemeği yemesi birbirine olan yakınlığı ve dostluğu artırmasıdır.

Maklube İçin Malzemeleri
Maklube nasıl yapılır?

Pilav yapacağımız pirinci sıcak ve tuzlu suda yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar bekletelim. Bu arada beklemeden kuşbaşı olarak doğranmış etleri bekletmeden hemen düdüklü tencereye koyalım, etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim. Orta hararetli ateşte etleri yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Etler pişmeye yakın içerisine tereyağı tuz ve karabiber ekleyerek 5-6 dakika kadar daha pişirelim. Küp şeklinde doğradığımız daha sonra da haşladığımız havuçları ve konserve bezelyeleri haşlanmış olduğumuz etin üzerine ekleyerek karıştıralım.

Patatesleri güzelce soyalım daha sonra yarım parmak kalınlığında dilimler kesilir. Kızgın sıvı yağın içinde atarak yarı yarıya pişecek şekilde kızartılır. Büyük ve yayvan bir tencerenin içine ilk olarak etli bezelye koyulur. Daha sonra etlerin üzerine kızarmış olduğumuz patatesler bir sıra döşeyelim. İsteğe göre tencerenin kenarlarına da patates dilimlerini dik bir şekilde yerleştirilir.

Islatmış olduğumuz pirinçlerin suyunu süzerek nişastası çıkana kadar pirinçleri birkaç kez yıkayalım, suyunu süzelim. Başka bir tencerede sıvı yağı koyalım yağı kızdırılıp üzerlerine pirinçleri koyalım Pirinçleri tahta bir kaşık ile karıştırılarak rengi şeffaf hale gelinceye dek kavrulur. Sonra kavrulan pirinçleri tencereye koyduğumuz patateslerin üzerine yayılım 3 bardak sıcak suyu pirinçlerin üzerine ilave edelim. Üzerine tuzu ekleyin, isteğe göre et suyu tablet de koyulabilir.

Tencerenin kapağını kapatarak, kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten indirilir. Maklube yemeği yaptığımız tencerenin üstüne temiz bir bez ile örtüp 10-15 dakika kadar maklube yemeği demlenmeye bırakılır. Tencere düz bir siniye veya geniş bir tepsi üzerine ters bir şekilde çevrilerek maklube yemeğinin şeklini bozmadan özenli bir şekilde çıkartılır. Maklube yemeğini ters çevirince kenarlarına bir sıra yoğurt bir sıra salata, olacak şekilde süslenebilir. Maklube artık servise hazırdır.

Afiyet Olsun.
" } ] }