{ "title": "Maklube Tarifi", "image": "https://www.maklube.gen.tr/images/maklube-tarifi.jpg", "date": "21.01.2024 02:06:06", "author": "Leyân", "article": [ { "article": "Maklube; Arapça bir kelime olup Türkçe de kalıplaşmış, ters çevrilmiş anlamına gelmektedir. Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de Arapların çok bulunduğu ve yaşadığı Siirt ve Mardin gibi illerimizde daha çok yapılan bir yemektir. 1970 yıllarda Türkiye'de tıp eğitimi almış olan Dr. Kahit tarafından ülkemize getirilmiş bir yemektir. Büyükçe bir tepsi veya siniye bol etli pilav tenceresinin ters çevrilmesi ve etrafının salata ve yoğurt ile süslenmesi ile oluşur. Maklube yemenin ustaları ekmek kullanmazlar. Maklube hakkında kaç kişi yerse yesin herkesin doyduğu ve bir miktar da arttığı yönünde efsanesi de vardır. Maklube'nin önemli bir özelliği de herkesin aynı ortamda yemesi birbirine yakınlığı dostluğu artırır.

Maklube Tarifi malzemeleri
Maklube Nasıl Yapılır?

Pilavlık pirinci sıcak ve tuzlu suda yaklaşık 15-20 dakika bekletelim. Bu arada beklerken kuşbaşı doğranmış etleri düdüklü tencereye alıp, üzerini biraz geçecek kadar sıcak su koyulur. Orta hararetli ısıda etler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Etler piştiğinde içerisine tuz, karabiber ve tereyağı eklenip 5 dakika kadar daha pişirilir. Küp şeklinde doğranıp haşlanmış havuçlar ve konserve bezelye haşlanmış etin üzerine eklenip karıştırılır.

Patatesler soyulur ve yarım parmak kalınlığında dilimler halinde kesilir. Kızgın sıvı yağ içinde yarı yarıya pişecek şekilde kızartılır. Yayvan bir tencereye ilk olarak etli bezelye koyulur. Etlerin üzerine kızartılmış patatesler bir sıra döşenir. İstenirse tencerenin kenarlarına da patates dilimleri dik olarak yerleştirilir.

Islattığımız pirinçlerin suyu süzülüp nişastası çıkıncaya kadar birkaç kez yıkanır, suları süzülür. Ayrı bir tencerede sıvı yağ kızdırılıp üzerine pirinçler koyulur. Pirinçler tahta bir kepçe ile karıştırılarak rengi şeffaf bir hale gelinceye kadar kavrulur. Kavrulan pirinçleri Tenceredeki patateslerin üzerine yayılır. 3 su bardağı sıcak su pirinçlerin üzerine ilave edilir. Tuz eklenip, isteğe göre et suyu tablet koyulabilir.

Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte pirinçler yumuşayıp üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten indirip tencerenin üzerine temiz bir bez örtüp 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Tencere düz bir tepsi veya sini üzerine ters çevrilerek, yemeğin şekli bozulmadan özenle çıkartılır. Maklube ters çevrilince kenarlarına bir sıra salata, bir sıra yoğurt olacak şekilde süslenebilir. Maklube servise hazırdır.

Afiyet Olsun.
" } ] }