{ "title": "Maklube Tavuklu", "image": "https://www.maklube.gen.tr/images/makbule-tavuklu.jpg", "date": "19.01.2024 07:12:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Maklube tavuklu, mutfağımıza Arap kültüründen girmiştir. Özellikle Güneydoğu bölgesinde sıkça yapılan yemeklerden biridir. Etli ya da tavuklu pişirilen pilavın büyük bir tepsiye ters çevrilerek çıkarılması, etrafının yoğurt ve salatayla süslenmesiyle servis edilen bir yemektir. Maklube tavuklu ya da etli olanı yenirken ekmek tercih edilmez. Bir efsaneye göre de bu yemeği kaç kişi yerse yesin doyduğu gibi, yemeğinde bu oranda arttığı söylenir. Bu yöresel yemeğin önemli bir özelliği de fazla sayıda kişinin bir arada yemek yemesi ve dostluğun artmasını sağlamasıdır. Bu bilgilerden sonra tarifimizi hep birlikte hazırlamaya başlayabiliriz. Hepinize kolay gelsin.

Maklube tavuklu için gerekli malzemeler
Maklube tavuklu nasıl yapılır?

Yemeğin yapımına tavuk göğsünü haşlamakla başlıyoruz. Bunu az suyla tencerede haşlayın. İçine biraz tuz atarsanız tavuk eti daha lezzetli olur. Yeterince pişince suyunu süzerek, tavuk etini küp şeklinde doğrayın. Ancak tavuğun haşlama suyunu atmayın. Bu arada pirinçleri sıcak su ve az tuzla kabartmaya başlayın.

Patatesleri ayıklayın ve yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Bir tavanın içinde kızdırdığınız yağda patatesleri kızartın. Maklube pişireceğiniz tencerenin içine de sıvı yağ koyun. Bunu kızdırın ve tavukları burada kızartın. Üzerine mısırların bezelyelerin yarısını koyun. Halka şeklinde doğranmış kuru soğanları da bunların üzerine yayın. Kabarmış olan pirinçleri süzün ve tenceredeki malzemenin üzerine biraz koyun. Bunun üzerine kızaran patatesleri yerleştirin. Ardından baştan koyduğunuz sırayla tavuk eti, mısır, bezelye, soğan halkaları, pirinç şeklinde yeniden malzemeleri tencereye koyun. En üstüne tereyağı parçalar halinde yerleştirin. Üzerine 3 su bardağı pirince uygun şekilde haşlanmış tavuk suyundan ölçerek bire bir ölçüde sıcak suyu dökün. Yani bir bardak pirince, bir bardak tavuk suyu koyun. Kısık ateşte maklube tavuklu pişince, kısa süre dinlenmesini sağlayın. Daha sonra tencereyi büyük bir tepsiye ters çevirin. Ancak hemen tencereyi kaldırmayın. Etrafına bir sıra halinde kese yoğurdu, bir sırada marul salatası yerleştirin. Ardından tencereyi kaldırabilirsiniz. En son olarak maklube tavuklu yemeğinin üzerine karabiber, biraz kırmızı pul biber serpiştirin. Artık bu yöresel yemeğimiz servise hazır. Ailece oturup maklube tavuklu yemeğini yemeye başlayabiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }