{ "title": "Maklube Yemeği", "image": "https://www.maklube.gen.tr/images/makbule-yemegi.jpg", "date": "20.01.2024 02:29:50", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Maklube Yemeği, maklube \"mağlube\" kelimesinden türemiş Arapça bir sözcüktür. Türkçede \"ters çevrilmiş\" anlamına gelmektedir. Zaten maklube diye bilinen bu yemek çeşidi Araplardan bizim ülkemize gelmiş ve sofralarımıza kadar ulaşmıştır. Özellikle Mardin ve Siirt gibi Arapların çok olduğu Güneydoğu illerimizde sıklıkla yapılan bir yemektir. Bilhassa sohbet ve toplantı gibi kalabalık yemek davetlerinde tercih edilen bir yemektir. Çünkü; sayı kaç olursa olsun sofrada herkesi doyurabilen bereketli bir yemek olduğu söylenir. Aynı zamanda göze de hitabeden şık bir sunumu vardır. Hem tavuk hem de kırmızı et ile yapılabilen maklube yemeği, biraz zahmetli bir yemektir. Fakat; tadına baktığınızda sarf ettiğiniz tüm zahmetleri size unutturacak bir lezzete sahiptir.
Arap yemeği olan maklube yemeğinin en çekici özelliği ters çevrilmesidir. Patlıcan, patates, badem gibi malzemeler de eklenebilen, çok çeşitli bir yemektir türüdür. Bu tamamen sizin damak zevkinize kalmış. Dikkat etmeniz gereken önemli unsur, maklube yemeğinin suyunu iyi ayarlayabilmenizdir. Aksi halde pirinçleriniz düzgün pişmeyebilir.

Maklube Yemeği malzemeleri
Maklube Yemeği Nasıl Yapılır?

İşe ilk olarak etlerimizi pişirmeyle başlıyoruz. Düdüklü tencereye koyduğunuz kuşbaşı etleri biraz yağda kendi suyunu çekene kadar kavurun. Daha sonra etlerin üzerini iki parmak geçecek miktarda su ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. Pirinç ile de pişeceği için etlerin pişme süresini iyi ayarlamalısınız. O pişe dursun siz pirinçleri, tuzlu ve sıcak suda yaklaşık 20 dakika kadar bekletin. Bu sırada patatesleri soyup, havuç ile halka şeklinde dilimleyin (Fazla kalın olmadan). Biraz tuzlayıp yağda sırayla kızartın. Ayrıca bezelyeleri de tuzlu ve sıcak suda haşlamayı unutmayalım. Daha önce de belirttiğim gibi biraz zahmetli bir yemektir. Sebzeleri bir kenarda bekletelim. Etimiz piştiyse alıp, maklubenin yapılacağı tencereye koyalım. Tuz, kekik ve karabiberle biraz çevirdikten sonra üzerine süzdüğünüz pirinçlerin bir kısmını yayın. (Pirinçleri dilerseniz başka bir tencerede biraz kavurduktan sonra da ekleyebilirsiniz. Ben kavurmadan yapıyorum daha çok.) Daha sonra pirincin üzerine, düzgün bir biçimde havuç, patates ve bezelyeleri diziyoruz. Sebzelerin üzerine kalan tüm pirinci de ekleyin ve yaklaşık 3,5 su bardağı kadar (Pirincinizin cinsine göre) et suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Pirinçleri kontrol edin. Piştikten sonra üzerine havlu kâğıt örtüp 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Son olarak orta boy yuvarlak bir servis tabağına ters çevirip yoğurt ve salata ile maklube yemeği sunumunu yapınız.

Afiyet olsun.
" } ] }