{ "title": "Patlıcanlı Maklube", "image": "https://www.maklube.gen.tr/images/patlicanli-maklube.jpg", "date": "21.01.2024 07:03:28", "author": "Beyza yakar", "article": [ { "article": "Patlıcanlı Maklube, Türk mutfağında yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Her ağız lezzetine uygun yemek vardır. Eve gelen misafirlerimize, akrabalarımıza, dostlarımıza güzel yemekler yapmak isteriz. Bunun içinde hem görünüşü güzel hem de tadı güzel yemekler yaparız. Onları özenle süsleriz. Servisini de yaparken güzel durması için elimizden geleni yaparız. Bugünkü tarifimizde patlıcanlı maklube yemeğinin tarifini vereceğim. Patlıcanlı maklube yemeğinin yapılışı biraz zordur. Ama çok lezzetli bir yemektir. Patlıcanla yapılan en güzel yemeklerden biridir. Görünüş olarak da tat olarak da çok muhteşemdir. Mutlaka misafirlerimize yapılması gereken bir yemektir. Şimdiden kolay gelsin.

Patlıcanlı Maklube İçin Gerekli Malzemeleri
Patlıcanlı maklube nasıl yapılır?

Kuzu kuşbaşımızı yıkayıp düdüklü tenceremize koyuyoruz. Etin üstünü geçecek kadar suyu ve tuzu koyuyoruz. 30 dakika et yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pirinci ayıklıyoruz ve kabımıza pirinci koyup tuzumuzu atıyoruz. Üstüne sıcak suyu koyup 20 dakika bekletiyoruz. Bademlerimizi sıcak suya koyup, kabuklarını soyduktan sonra küçük tavamıza alıp 1 yemek kaşığı ile kavuruyoruz. Patlıcanları alacalı soyuyoruz. Yarım santimetre kalınlığında göz kararı uzunlamasına kesiyoruz. (Her biri 3-4 adet çıkıyor) Patlıcanları kestikten sonra kullanana kadar tuzlu suda bekletiyoruz. Tenceremize sıvıyağını, etimizi koyuyoruz ve kavuruyoruz. Kavrulan etin üstüne küçük doğranmış domatesleri ve baharatlarımızı koyuyoruz. Karıştırıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Etimiz pişene kadar tuzlu suda olan patlıcanlarımızı sudan çıkarıp biraz kızartıyoruz. Kızardıktan sonra havlu peçete ile kuruluyoruz. Kurulamamızın nedeni fazla yağı alması için kurulamak gerekiyor. Ayrı bir tencerede de havucu ve patatesi de küp doğrayıp 2 yemek kaşığı sıvıyağda kavuruyoruz.

Ayıklanan, sıcak suda bekleyen pirincimizi alıp süzüyoruz. Başka bir tencerede tereyağı ile 2 dakika kavuruyoruz. Kavrulan pirincin üstüne bulyonu ve tuzunu ilave edip güzelce karıştırıp ocaktan alıyoruz. Malzemelerimizi kavurma işimiz bitti. Şimdi sıra şekil vermeye geldi. Teflon tenceremizi alıyoruz. İçine dibinde uçları birleşecek ve kenarlarından sarkacak şekilde kızarttığımız patlıcanlarımızı yerleştiriyoruz. Tenceremiz çok yüksek olmasın. Tencereye dizmiş olduğumuz patlıcanların üstüne sırasıyla kavurduğumuz etleri, kavrulan havuç ve patatesleri, pirinci koyuyoruz. Üzerini düzeltip patlıcanların sarkmış kısımlarını pirincin üzerine sarıyoruz. Kaynar suyu tencerenin kenarından koyup kısık ateşte, üstündeki pirinçler pişene kadar tencerenin ağzı kapalı olarak pişiriyoruz. Ocaktan aldıktan sonra dinlenmesi için tencerenin kapağını açmadan 15 dakika bekliyoruz. Dinlenince servis yapacağımız zaman altına geniş bir tabak koyup ters çeviriyoruz. Üzerine de kavurduğumuz bademleri koyuyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }