{ "title": "Tavuklu Maklube Tarifi", "image": "https://www.maklube.gen.tr/images/tavuklu-maklube(1).jpg", "date": "21.01.2024 11:22:46", "author": "Hezarfen", "article": [ { "article": "Maklube, Arapça bir kelimedir. Maklube tarifi de Araplardan ülkemize alınmıştır. Genellikle Güneydoğu illerimizde daha çok yapılmakla birlikte tüm yurdumuzda bilinen bir yemektir. Özellikle dini sohbet gruplarında tercih edilen bir yemek olarak bilinir.

Tavuklu Maklube Malzemeleri
Tavuklu Maklube Nasıl Yapılır?

İlk olarak tavuğu az miktarda su ile bir tencere içinde orta ateşte kaynatalım. Kaynayınca kısık ateşe alarak tavuk pişinceye kadar haşlayalım. Tavuk pişince suyunu süzüp, tavukları küp şeklinde parçalara bölelim. Süzdüğümüz suyu dökmeyelim. Pirinçleri bir kabın içine alıp üzerine üstünü kapatacak kadar sıcak su dökelim. Bu şekilde sıcak suyun içinde pirinçler şişip uzayacaktır böylece tavuklu maklube'nin pilavı daha güzel olacaktır. Patatesleri soyup yuvarlak şekilde dilimlere keselim. Ayrı bir kızartma tenceresinde kızartalım. Tavuklu maklube'yi hazırlamak için orta boy derin bir tencere alalım. Tencerenin içine yaklaşık olarak bir çay bardağı kadar sıvı yağ koyalım. Haşlanıp doğranmış tavuk parçalarının yarısından fazlasını bu yağın içinde karıştırarak kızartalım. Kızarmış tavukların üzerine haşlanmış bezelyenin yarısı ile haşlanmış mısırların yarısını da koyalım. Kuru soğanları da halka şeklinde keselim ve bezelyenin üzerine muntazam bir şekilde dizelim. Elimizle biraz pirinç serpelim ve kızarmış patatesleri dizelim.

Bu aşamadan sonra tekrar sırayla tavuk eti, bezelye, pirinç, soğan, patates ve yine pirinç olacak şekilde dizelim. Daha önce tavuğu haşlandığı suyu tencerenin üzerine dökelim. Tavuk suyu az gelirse pirinçlerin üzerini basacak kadar biraz daha su ekleyebiliriz. Son olarak üç yemek kaşığı tereyağı veya margarini küçük küçük parçalara keserek yemeğin üzerine dizelim. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakalım. Pirinçler suyunu çekip göz göz olunca ocağı kapatıp tencereyi indirelim. Bir süre dinlendirdikten sonra tencereyi büyük bir sini veya tepsinin tam ortasına ters şekilde kapatalım ama tencereyi hemen kaldırmayalım. Tencerenin kenarlarına bir sıra marul salatası ve bir sıra süzme yoğurt olmak üzere yerleştirelim. Salata ve yoğurtları da dizdikten sonra tencereyi yavaşça kaldıralım. Son olarak maklube'nin üzerine karabiber, pul biber serpelim. Tavuklu maklube servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }