{ "title": "Tavuklu Maklube", "image": "https://www.maklube.gen.tr/images/tavuklu-maklube(2).jpg", "date": "20.01.2024 07:37:26", "author": "Mungar", "article": [ { "article": "Tavuklu maklube, tavuk eti ile yapılan maklube türüdür. Tavuklu maklube hafif ve lezzetli bir yemektir. Hazırlanması kolay ve sunumu da oldukça şık olan bir yemek türüdür.

Tavuklu Maklube Malzemeleri
Tavuklu Maklube Nasıl Yapılır?

Tavuğun göğüs eti kuşbaşı doğranır ve bir tencerede haşlanır. Kuru soğan halka şeklinde doğranır ve bir kenara alınır. Patatesler de halka şeklinde doğranır ve kızartılır. Pirinç ayıklanır ve yıkanır.

Tavuklu maklubeyi pişireceğimiz tencerenin dibine bir miktar sıvıyağ koyularak soğanlar dizilir. Soğanların üzerine kızartılmış patateslerden bir miktarı dizilerek yerleştirir. Haşlanmış tavuk etinin suyu süzülür ve bir sıra da tavuk dizilir. Pirinçlerin bir kısmı da koyularak daha sonra yine patates ve tavuk yerleştirilir. Soğan sadece en alt bölümde yer alır ara katlara soğan koyulmaz. Son olarak kalan pirinçler de üzerine eklenerek elle bastırılır.

Tavuklu maklubenin piştikten sonra dik olarak durması için düzgün çıkması gerekir. Bunun içinde pirinçlerin ilave ettikten sonra elle iyice bastırılarak sıkıştırılmalıdır. Tavuğu haşlayınca arta kalan tavuk suyu maklubeye ilave edilir. Üzerine tuz serpilerek eklenir. Tavuk suyu yetersiz geldiyse üzerine bira da sıcak su ilave edebiliriz. Bura da su miktarı çok fazla olmamalıdır, yoksa tavuklu maklubenin pilavı lapa gibi olur. Suyu ayarlamak için pirinçlerin üzerini biraz geçecek kadar olması yeterlidir. Tencere ocağa alınarak, orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınır ve pirinçler suyunu çekip göz göz olunca ocağın altı kapatılır.

Tavuklu maklube piştikten sonra, tencereye göre biraz daha büyük olan bir tepsi alınır. Tencere tepsinin tam ortasına gelecek şekilde tepsi tencerenin üzerine kapatılır. Ani bir hareket ile tencere ters çevrilir ve tencere hafif sallanarak çıkartılır. Tavuklu maklube kalıp şeklinde tepsinin ortasında kalacaktır. Mevsim özelliğine göre salata malzemeleri doğranır. Tavuklu maklubenin kenarlarına, bir sıra salata bir sıra yoğurt olmak üzere yerleştirilir.

Tavuklu maklube servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }